Siapa sebenarnya Jack The Ripper?

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

Kulit majalah Puck tanggal 21 September 1889,
menampilkan gambaran kartunis Tom Merry
mengenai identiti pembunuh
bermisteri bernama Jack the Ripper.


Jack the Ripper (Jack si Perobek) adalah gelaran untuk pembunuh bersiri misteri yang melakukan rangkaian pembunuhan bersiri dan pencacatan di London, England pada abad ke-19.

Pada 31 Ogos 1888 lewat tengah malam, di daerah East End di bandaraya London, England yang dikenali dengan nama Whitechapel (daerah lampu merah di London) pernah heboh dengan aksi pembunuhan bersiri sadis terhadap sejumlah wanita pelacur. Identiti pembunuh hingga kini tidak berjaya disingkapkan. Polis hanya mengetahui bahawa pembunuh menggelar dirinya sebagai "Jack the Ripper" melalui satu surat yang disebarkan media.

Jack The Ripper tidak meninggalkan satu bukti pun dalam tindakan jenayahnya, pola pembunuhannya pun tidak diketahui. Satu-satunya persamaan antara korban-korbannya ialah bahawa mereka adalah wanita pelacur. Ramai pakar menunjuk kepada kelaran dalam pada leher, perut dan pencacatan alat kelamin, pengeluaran organ dalaman, dan peningkatan pencacatan pada bahagian muka merupakan ciri-ciri modus operandi Jack the Ripper. Dua kes pertama dalam fail pembunuhan di Whitechapel, yang berkait dengan Emma Elizabeth Smith dan Martha Tabram, tidak selari dengan pola ini dan tidak diiktiraf.

Jack The Ripper membunuh mangsanya tanpa belas kasihan. Setelah memotong leher mangsanya, Jack The Ripper kemudian mencacatkan mereka. Bagaikan bayangan di waktu malam, tidak ada seorangpun yang dapat menyingkap siapakah Jack The Ripper sebenarnya. Walaupun Jack The Ripper "hanya" beraksi sekitar kurang satu tahun, korbannya sangat banyak dan telah menjadi legenda sampai sekarang.

"Jawatankuasa Kewaspadaan di East End: Watak yang Mencurigakan ",
dari The Illustrated London News, 13 Oktober 1888

Ada juga dugaan bahawa pelaku merupakan seorang doktor atau setidaknya orang yang mempunyai latar belakang pendidikan kedoktoran khusus dalam bidang operasi bedah kerana kelaran-kelaran di tubuh mangsanya sangat rapi yang hanya dapat dilakukan menggunakan alat-alat pembedahan kedoktoran yang memerlukan keahlian khusus.

Identiti Jack the Ripper sampai hari ini masih merupakan misteri; terdapat spekulasi menjangkakan bahawa Jack the Ripper telah menyeberangi Lautan Atlantik dan tinggal di Amerika Syarikat selepas melakukan pembunuhan-pembunuhan tersebut.

P/S: Kalau kita tengok, kita rasa semua polis kat dunia nie dapat selesaikan kes-kes jenayah yg berlaku.. Tapi tanpa kita sedari gak, ada sesetengah kes tuh tak dapat diselesaikan sampailah ke hari ini.. Aku tak boleh nak nyatakan sama ada niat Jack The Ripper nie baik atau takk.. ^_^

Source: Wikipedia.org


0 orang pengomen yang tercomel ! :

Post a Comment

Cancel Reply

Welcome to my paradise. I hope you all supported my blog and enjoy with my posted!

Followers

Ping Widget

Page Rank
DMCA.com
Kartikel Ping

Alexa Widget